Engineering our digital society

We kunnen er niet omheen, de digitale technologie heeft enorme impact op ons dagelijks leven. Hoe vaak pak je niet je telefoon om een app te gebruiken? We passeren momenteel een belangrijk kantelpunt. Het is de digitale wereld die ons vormt en manipuleert. De tijd dat wij onze omgeving veranderden door digitale technologieën ligt achter ons. Netwerken van auto’s, Intelligent manufacturing systems en eHealth; digitalisatie vormt compleet nieuwe werelden. Het beïnvloedt de kern van onze maatschappij, verlegt machtsverhoudingen en verandert onze ideeën over privacy, identiteit en democratie.

Op Kennispark Twente vind je de kennis, onderzoek en bedrijven die meebouwen aan de digitalisering van de samenleving. Het aanbod is heel divers van.. tot ..

Onderzoek bij de Universiteit Twente

Voor Universiteit Twente is ICT geen op zichzelf staande specialisatie, maar speelt het een richtinggevende rol bij al het onderzoek, onderwijs en valorisatie. De technische universiteit integreert hardcore ICT expertise met niet-ICT disciplines zoals gedragswetenschappen, gezondheidszorg, bestuurskunde, logistiek, geo-informatiesystemen en industrie. Deze aanpak leidt tot vernieuwingen die het verschil maken in de maatschappij. Universiteit Twente richt zich met name op de volgende uitdagingen:

Het bouwen van betrouwbare en intuïtieve digitale systemen

Het doel binnen dit onderzoeksgebied is om digitale systemen te bouwen waarop we blindelings kunnen vertrouwen en die we moeiteloos kunnen gebruiken. Smartphones zijn een goed voorbeeld. De ‘integrated circuit designs’ (chips) van de UT maken mobiele apparaten bijvoorbeeld veel energiezuiniger en in staat om steeds meer data te verwerken. Een ander voorbeeld is onderzoek naar voertuignetwerken waarbij ze voertuigen met elkaar, het internet en hun omgeving willen laten communiceren. Dit omgevingsbewustzijn van voertuigen brengt vele nieuwe mogelijkheden die bijdragen aan veiliger, efficiënter en comfortabeler vervoer.

Het integreren van digitale systemen in onze omgeving

Wetenschappers van de UT werken aan nieuwe manieren om digitale systemen naadloos in onze omgeving op te laten gaan, zodat ze een natuurlijk onderdeel worden van ons dagelijks leven. Op het gebied van robotica verkennen ze bijvoorbeeld de mogelijkheden om sociaal bewuste robots te ontwikkelen. Denk aan robots die zorg verlenen op een vriendelijke en sociaal gepaste wijze. Een ander voorbeeld zijn industriële productierobots. Hier is het de uitdaging om de snelheid, kracht en precisie van robots te combineren met de voordelen van menselijk toezicht en controle. Bekijk ook het LEO Robotics Center, expertisecentrum voor robotica, dat Universiteit Twente samen met een aantal partners en bedrijven opzetten. De UT heeft een eigen RoboTeam dat meedoet in de strijd om de wereldbeker in robotvoetbal.

Gefundeerde besluitvorming en verklaarbare data-analyse

UT onderzoekt in dit domein onder andere betere manieren om ruwe data om te zetten in betrouwbare informatie en beslissingen. Een tweede aandachtspunt is het op zo’n manier ontwerpen van deze systemen dat ze hun beslissingen en manier van handelen automatisch uit kunnen leggen. In een maatschappij waarin mensen beslissingen nemen op basis van vertrouwen op digitale systemen, is het definiëren waar de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor deze beslissingen ligt een logische vervolgstap. Daarvoor doen ze bijvoorbeeld juridisch onderzoek naar de legitimiteit van geautomatiseerde besluitvorming op basis van profielen of big data analyses – en de aansprakelijkheden die daarmee samenhangen.

Onderzoek binnen het Digital Society Institute

Universiteit Twente heeft een eigen Digital Society Institute. Dit instituut draagt bij aan verantwoordelijke digitalisering en naadloze aansluiting van technologie op de mens en haar behoeften. De wetenschappelijke uitdagingen die centraal staan: • Slimme systemen: Industrie 4.0 en Robotica - service en inspectie robotica. • Gezonde maatschappij: monitoring en coaching - persuasieve technologieën voor preventie. • Slimme leefbare maatschappij: logistiek en Internet-of-Things. Lees hoe het Digital Society Institute deze uitdagingen aanpakt.

Verder lezen over digital society

Nieuws over Engeneering our digital society vind je op de website van de Universiteit Twente.

Toonaangevende bedrijven in Digital Society

Innovatiecampus Kennispark Twente vormt een invloedrijke basis voor onderzoek, innovatie, ondernemerschap en High Tech Human Touch onderwijs. De innovatieve hotspot wordt door bedrijven gekozen als ideale vestigingsplaats. De line-up van bedrijven die op Kennispark Twente begonnen als spin-off of startup en zich in korte tijd ontwikkelden tot toonaangevende wereldspelers is indrukwekkend. Maak kennis met een aantal van deze spelers in specifieke niches binnen Digital Society.

Lees meer

Startups in Digital Society

Kennispark Twente is de kraamkamer van spraakmakende bedrijven, en producten, die zowel nationaal als op wereldwijde schaal aan de weg timmeren. Houd deze startups in de gaten. Welke is de Next Unicorn uit Twente?

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief