Creating intelligent manufacturing systems

We zoeken voortdurend naar nieuwe manieren om voorwerpen te maken. Dat doen we al eeuwen. Nu de natuurlijke hulpbronnen uitgeput raken, moeten we verspilling tegengaan en een circulaire economie creëren. Tegelijk verlangen we als consument betere, goedkopere en gepersonaliseerde producten. Het liefst on demand thuisbezorgd via snelle en flexibele productie- en bezorgsystemen. De industrie vraagt daarvoor om efficiëntere productie, voorspellend onderhoud, slimme materialen en nieuwe verdienmodellen. Uit op zichzelf staande fabrieken en ketens ontstaan nieuwe systemen: Intelligent Manufacturing Systems. Deze ontwikkeling brengt ongekende veranderingen in het industriële landschap.

Op Kennispark Twente vind je de kennis, onderzoekfaciliteiten en bedrijven die Intelligent Manufacturing Systems uitdenken en ontwikkelen. Goede samenwerking en samensmelting van vakgebieden is daarbij essentieel.

Onderzoek bij de Universiteit Twente

Universiteit Twente blinkt uit in een aantal domeinen en wetenschappelijke disciplines die cruciaal zijn voor de verdere groei van Intelligent Manufacturing Systems:

  • Producttechnologie
  • ICT
  • Supply chains
  • Business modelling

Lees meer over deze vier cruciale onderzoeksgebieden.

Vernieuwende concepten ontwikkelen

Dankzij de cross-disciplinaire manier van denken en werken draagt Universiteit Twente bij aan vernieuwende concepten en productie-ecosystemen. Typerende voorbeelden zijn:

Een 3D-geprinte scheepsschroef

De mogelijkheid om zeer grote objecten uit één stuk razendsnel op locatie te kunnen produceren biedt de maakindustrie grote kansen. UT-onderzoeker Tom Vaneker ontwikkelde in 2017 een manier om een 400 kilo wegende scheepsschroef te printen. Lees meer over dit aansprekende voorbeeld van 3D-printen op industriële schaal.

Het ThermoPlastic Composites Research Centre (TPRC)

Het TPRC biedt grondige, fundamentele kennis over de materialen en processen die nodig zijn om het potentieel van thermoplastische composieten als hét materiaal voor het maken van lichtgewicht onderdelen voor onder andere de lucht- en ruimtevaart volledig te benutten. Het expertisecentrum is opgericht door Boeing, Fokker Aerostructures, Ten Cate Advanced Composites en Universiteit Twente.

Fraunhofer Project Center @ University of Twente (FPC@UT)

Europa’s leidende instelling voor toegepast wetenschappelijk onderzoek, het Frauenhofer Project Center, koos de UT en Saxion Hogeschool voor samenwerking in Nederland. Het FPC@UT voorziet de hightech industrie van smart producten en productietechnologieën. Een voorbeeld van de hands-on aanpak van het projectcentrum is de ‘Industry 4.0 audit’: een tool waarmee het midden- en kleinbedrijf hun toekomstbestendigheid kan evalueren door het beoordelen van hun apparatuur, processen, ICT-infrastructuur en organisatiecultuur.

Andere labfaciliteiten voor Intelligent Manufacturing Systems zijn:

Verder lezen over Intelligent manufacturing systems

Nieuws over Intelligent manufacturing systems vind je op de website van de Universiteit Twente.

Toonaangevende bedrijven in intelligent manufacturing systems

Innovatiecampus Kennispark Twente vormt een invloedrijke basis voor onderzoek, innovatie, ondernemerschap en High Tech Human Touch onderwijs. De innovatieve hotspot wordt door bedrijven gekozen als ideale vestigingsplaats. De line-up van bedrijven die op Kennispark Twente begonnen als spin-off of startup en zich in korte tijd ontwikkelden tot toonaangevende wereldspelers is indrukwekkend. Maak kennis met een aantal van deze spelers in specifieke niches binnen intelligent manufacturing systems.

Lees meer

Startups in Intelligent Manufacturing Systems

Kennispark Twente is de kraamkamer van spraakmakende bedrijven, en producten, die zowel nationaal als op wereldwijde schaal aan de weg timmeren. Houd deze startups in de gaten. Welke is de Next Unicorn uit Twente?

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief