Improving healthcare by personalized healthcare technologies
Onze gezondheidszorg staat wereldwijd voor grote uitdagingen. Mensen zoeken steeds vaker bewust naar behandelingen die bij hen passen. Controle over je eigen welzijn is daarvoor een belangrijke motivatie. Tegelijk stijgt de druk op budgetten voor gezondheidszorg door vergrijzing en een toenemende levensverwachting. Oplossingen voor deze uitdagingen vind je binnen de gepersonaliseerde gezondheidszorg.
Effectievere behandelingen
Gepersonaliseerde gezondheidszorg biedt patiënten effectievere behandelingen. Medicatie goed afstemmen wordt bijvoorbeeld gemakkelijker wanneer je via een wearable device gegevens van de patiënt verzamelt. Door patiënt en technologie te koppelen ontstaan innovatieve oplossingen. Kennispark Twente biedt een goede voedingsbodem voor deze ontwikkelingen met volop faciliteiten voor onderzoek, de opleiding Technische Geneeskunde bij de UT en toonaangevende bedrijven.
Onderzoek bij de Universiteit Twente
De universiteit Twente loopt voorop bij het vertalen van fundamenteel en cross disciplinair onderzoek en bestaande technologieën naar gepersonaliseerde behandelingen. Daarbij werken hoogleraren en onderzoekers nauw samen met academische ziekenhuizen. Dankzij een internationaal netwerk van prominente onderzoeksinstituten en bedrijven …
We laten je graag kennismaken met een aantal innovaties:
Slimme, flexibele operatienaalden
Haast onmogelijke operaties worden succesvol met de robotisch gestuurde flexibele naalden van UT-wetenschapper Sarthak Misra. Zijn buigzame naalden bewegen om gezond weefsel of andere hindernissen in het lichaam heen en komen zo op lastig bereikbare plekken in het lichaam.
Lees meer over dit onderzoek.
Pijnloze borstkankertest
UT-onderzoeker Srirang Manohar werkt aan een nieuwe techniek: fotoakoestische beeldvorming, of photoacoustic imaging voor betere en snellere borstkankerdiagnose. De techniek is pijnloos en er komen geen (schadelijke) straling of contrastmiddelen aan te pas. Bovendien is deze fotoakoestische beeldvorming ook geschikt om borstkanker bij jonge vrouwen op te sporen. Manohar kan de techniek en de bijbehorende instrumenten relatief gemakkelijk aanpassen voor onderzoek aan andere organen. Een enorme sprong voorwaarts in ziektedetectie.
Lees verder over dit onderzoek.
Diameter: app voor diabetici
Met de ‘Diameter’, een nieuw hulpsysteem voor diabetes 2-patiënten, wordt het voor diabetespatiënten gemakkelijker om hun gezondheid in de gaten te houden. Het systeem combineert verschillende instrumenten: een minuscule naald in de bovenarm van de patiënt die ononderbroken de bloedwaarden meet, een fitness tracker die zijn beweging bijhoudt en een programmaatje waarin hij zijn eetgedrag kan registreren. Een app brengt alle data bij elkaar om op basis van motivatietheorieën uit de psychologie gepersonaliseerde coaching te kunnen geven. De Diameter is een coproductie van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en de UT en is in 2019 testklaar.
Bekijk alle mogelijkheden van deze technologie.
Nieuw Technisch Medisch Centrum op de UT Campus
Het Technical Medical (TechMed) Centre is de toonaangevende innovatiehub voor gezondheidszorg. Het TechMed Center biedt uitstekende onderzoeks-, innovatie- en opleidingsprogramma's. Je vindt er state-of-the-art infrastructuur, variërend van onderzoekslaboratoria, preklinische testbanken en gesimuleerde ziekenhuisomgevingen.
Het TechMed Centre, het Experimental Centre for Technical Medicine en de health-gerelateerde opleidingen van de UT werken samen met industrie, ziekenhuizen, overheden en verzekeringsmaatschappijen aan de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor de gezondheidszorg.
Managing director Remke Burie en projectmanager Facilitair Bedrijf Dorien van der Aa vertellen over de ontwikkeling van het Technical Medical Centre.
Op de website van Techmed lees je meer over de faciliteiten en samenwerking.
Bekijk het magazine van het Technisch Medisch Centrum van Universiteit Twente.
Verder lezen over personalized healthcare technologies
Nieuws over personalized healthcare technologies vind je op de website van de Universiteit.