De Universiteit Twente heeft een filtersysteem ontwikkeld waarmee in één stap pesticiden en medicijnresten uit drinkwater worden gehaald. ‘Een doorbraak in het zuiveren van drinkwater’, zo schreef de Tubantia woensdag 29 november. Vanuit de hele wereld is er al veel belangstelling voor de nieuwe technologie. We hebben de voordelen van deze nieuwe technologie op een rij gezet.

Doorbraak in zuiveren drinkwater dankzij UT

Voordeel 1: van acht zuiveringsstappen naar één

Op dit moment zijn er ongeveer acht zuiveringsstappen nodig om schoon drinkwater te ‘produceren’. Het nieuwe filtersysteem van de UT brengt dit terug tot één stap: met een hoge druk wordt water door kleine membranen - een soort rietjes - geperst en het water gezuiverd. Waterschap Vechtstromen gaat de techniek volgend jaar al toepassen bij de zuiveringsinstallatie in Enschede op Kennispark. De zuiveringsinstallatie ligt op steenworpafstand van Kennispark Twente.

Voordeel 2: één installatie voor alles

De huidige zuiveringstechnieken voorkomen momenteel niet dat in Nederland jaarlijks 140.000 kilogram medicijnresten in beken, kanalen en rivieren terechtkomt. Daar moet nu nog steeds een nieuwe extra installatie voor worden gebouwd om al dat drinkwater te zuiveren. Met de nieuwe technologie van de UT zuivert slechts één installatie alle troep uit het water.

Algemeen directeur Walter van der Meer van waterbedrijf Oaseon - tevens hoogleraar in cluster Membrane Science and Technology op de UT - gaat de nieuwe fabriek met de Twentse filtertechnologie bouwen. Daarmee worden onder andere vanaf 2020 in Zuid-Holland 300.000 huishoudens van drinkwater voorzien. Van der Meer noemt het Twentse systeem ‘een doorbraak voor de waterzuivering’.

Voordeel 3: extra banen voor de regio

De nieuwe technologie voor het filtersysteem levert extra banen op voor de regio Twente. NX Filtration - een spin-off van de UT en gevestigd op Kennispark - brengt de technologie op de markt en verwacht een flinke stijging van het aantal medewerkers. NX Filtration heeft nu 25 medewerkers in dienst. UT-hoogleraar prof. dr. Ir. Erik Roesink is de grondlegger van NX Filtration en stond met X-Flow al eerder aan de basis van membraantechnologie. X-Flow is inmiddels onderdeel van multinational Pentair.

De Tubantia bracht afgelopen week een bezoek aan de watertoevoer in Goor. Bekijk hier het interview.

Meld je aan voor de nieuwsbrief