04-09-2018

Studenten onvoldoende bekend met kansen op baan in regio

Studenten onvoldoende bekend met kansen op baan in regio

‘Stop talking about the talents, start talking with the talents’. Dit is kort samengevat de aanbeveling van de onderzoeksgroep University Innovation Fellows (UIF) die keek naar de redenen waarom studenten na hun afstuderen Twente verlaten. Kennispark-activiteiten, zoals de Business Walk, spelen hier goed op in.

De aanbeveling van de onderzoeksgroep vervolgt met: ‘stop taking decisions for the talents. Start taking decisions with the talents. And give them the same stage you are standing on. Give them the recognition they deserve’.

Enquête onder studenten

Waarom vertrekken studenten en wat kunnen we doen om deze talenten in de regio te houden? Dat onderzocht de UIF-groep van Universiteit Twente het afgelopen halfjaar samen met Novel-T en Gemeente Enschede. Ze ondervroegen ruim 450 studenten van verschillende onderwijsinstellingen in de regio.

Onvoldoende informatie over bedrijven en banen

Studenten denken dat Twente geen kansen op een baan biedt en dat ze meer kans maken in de Randstad. De meerderheid kan zich voorstellen hier te blijven als ze een baan zouden krijgen. Studentonderzoeker Titus Venverloo van UIF vertelt hierover in Utoday: “Hoewel er veel vacatures zijn, weten mensen daar niets van. In de enquête vroegen we om drie bedrijven in Twente te noemen. 35% van hen had absoluut geen idee. Dat is een groot signaal en het laat zien dat het geen vraag is of het hier is, maar of studenten het zien. We kregen zelfs verzoeken voor lokale ‘bedrijvendagen’ voor kleine lokale bedrijven.”

Betekenisvolle bijdrage belangrijker dan salaris

De studenten zijn het meest geïnteresseerd in kleine bedrijven en startups. Verder laat het onderzoek zien dat salaris minder belangrijk is dan een fijne werkomgeving waar ze een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren.

Meer diversiteit

Gebrek aan diversiteit werd door de deelnemers aan het onderzoek heel vaak genoemd. De Universiteit Twente zien ze als internationaal en gastvrij, maar de regio niet. De regio is onvoldoende gekoppeld aan de UT en de rest van de wereld. Ook veel Nederlandse respondenten uiten hun zorgen hierover. In Utoday vertelt studentonderzoeker Sevim Aktas van UIF: “Hieruit blijkt dat de regio niet alleen op banen moet focussen, maar ook op het bieden van een goed leven hier, op het creëren van een diverse cultuur. We werken hier niet alleen, we wonen er ook.”

Andere bevindingen

Bovendien noemden de deelnemers aan het onderzoek de taalbarrière, het gebrek aan duurzaamheid en lange reistijden als redenen om Twente te verlaten. De uitkomsten werden ondersteund door een Alumni-onderzoek van gemeente Enschede in 2016. Meer over de resultaten van het onderzoek ‘Keeping Talent in Twente’ lees je hier.

Samen met bedrijven en provincie aanpakken

Het doel is om krachten te bundelen en nieuwe initiatieven te vermijden, stelt de UIF in haar conclusies. Het UIF-team gaat bedrijven en de provincie Overijssel helpen om goede strategieën te ontwikkelen. De belangrijkste aanbeveling van de UIF: ‘Stop met praten over de talenten en begin met praten met de talenten’.

Lees hier het volledige rapport

Contact

Privacy & Terms

Maak een afspraak