Op vrijdag 23 maart vond ‘de gekste vrijdagmiddagborrel van Nederland’ VRIJ Enschede plaats op Kennispark Twente, in het oude scheikundegebouw van de UT. Het evenement had slechts vier edities nodig om van 600 naar 2500 bezoekers te groeien. We spraken met een van de organisatoren vanuit serviceclub De Ronde Tafel Enschede Jasper Dijkman en directeur Dienst Campus & Huisvesting Pim Fij over het idee voor een vrijdagmiddagborrel op Kennispark.

VRIJ Enschede op Kennispark trekt 2500 bezoekers

Het ontstaan van de vrijdagmiddagborrel

VRIJ Enschede is een initiatief van serviceclub De Ronde Tafel uit Enschede. “Vanuit De Ronde Tafel steunen we goede doelen”, begint Dijkman. “Toen kregen we het idee om een vrijdagmiddagborrel te organiseren. Die was er namelijk niet echt in Enschede. In plaats van bestaande horeca wilden we authentieke leegstaande panden met een verhaal gebruiken. Foodtrucks en verschillende muziekstijlen werden onderdeel van het concept en de locatie moest voor Enschedeërs op de fiets bereikbaar zijn.”

De eerste editie van de vrijdagmiddagborrel was in de oude Ambachtsschool in Enschede. “Die editie was een groot succes. Zeshonderd bezoekers hadden een onvergetelijke avond. Wat we trouwens zien is dat de vrijdagmiddagborrel vooral onder ‘werkenden’ populair is. Zij kunnen meteen vanuit hun werk door naar de borrel. Van 17.00 uur tot 23.00 uur ga je uit je dak en de volgende morgen heb je het hele weekend nog voor je.”

Het idee voor een vrijdagmiddagborrel op Kennispark

Directeur Dienst Campus & Huisvesting Pim Fij over het idee voor een vrijdagmiddagborrel op Kennispark: “We werden in eerste instantie benaderd door Absolutely Fresh, een organisatie die ook verantwoordelijk is voor evenementen als Kingsnight en het Bevrijdingsfestival op de campus van de UT, Freshtival op het Rutbeek en het Airforce Festival op Twente Airport op 4 augustus van dit jaar. Ondernemer Eric van Oosterbaan van Absolutely Fresh benaderde ons namens de Ronde Tafel Enschede met de vraag of ze een editie op Kennispark konden organiseren. Al snel kwamen we uit op het leegstaande Langezijds-gebouw op het terrein van de UT. Dat Absolutely Fresh verantwoordelijk zou zijn voor de organisatie gaf voor mij de doorslag. Je moet wel goed weten wat je doet voordat je een leegstaand half-gesloopt gebouw gebruikt als feestlocatie. Ik ben erg trots op het resultaat dat ze neer wisten te zetten. Het was een feest met zeer veel cachet moet ik zeggen. Echt iets speciaals wat ik zeker wel een keer per jaar terug zou willen zien op Kennispark!”

Ook Jasper Dijkman was enthousiast over de locatie op Kennispark: “Dit pand was gigantisch. Om hier een goede sfeer te creëren moesten we 2500 kaarten verkopen. Binnen vijf uur was het evenement al volledig uitverkocht.” Ook tijdens deze editie werd er veel aandacht besteed aan de inrichting: “Er was een gezellige straat met verschillende foodtrucks, een Nederlandstalige kroeg waarvan we de muren hebben voorzien van tegels in Delfts blauw, een wijnbar met uitzicht over het pand en natuurlijk een knallende ‘dance area’. De aanwezige medewerkers van de UT herkenden het pand niet meer terug!”

Focus op goede doelen

De opbrengst van VRIJ Enschede gaat naar goede doelen. “Zo kunnen we op feestelijke wijze goede doelen vooruithelpen. We ondersteunen onder andere Stichting Achter de Regenboog en Skik Twente. We gaan nu ook de Stichting Hartspierziekte PLN ondersteunen. Zij doen onderzoek naar een genetische afwijking die hartspierziektes veroorzaakt.”

Weet jij nog een locatie?

VRIJ Enschede is altijd opzoek naar nieuwe panden om een volgende vrijdagmiddagborrel te organiseren. Weet jij een leegstaand pand dat geschikt zou kunnen zijn? Laat het weten! “Mensen kunnen contact opnemen met De Ronde Tafel Enschede. Wellicht vinden we weer een leuk pand op Kennispark die we kunnen omtoveren tot een prachtige feestlocatie!”

Meld je aan voor de nieuwsbrief